Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Τι είναι ο Γκαγκαβούζης;
Ποιός μπορεί να δώσει μια απάντηση και να ετυμολογήσει τη λέξη επακριβώς; ΚΑΝΕΙΣ....
Όλοι όσοι είχαν στο παρελθόν μια έστω και μικρή επαφή με τη λέξη συμπεριφέρονται είτε υποτιμητικά είτε απο άγνοια εκφράζουν απόψεις ανιστόρητες. Ας παρουμε τα πράγματα απο την αρχή.
Σε ορισμένα χωριά της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν ζουν και αναπνέουν οι Γκαγκαβούζηδες. ποιό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους; είναι τουρκόφωνοι χριστιανοί ορθόδοξοι της Θράκης. Γιατί τουρκόφωνοι; ούτε και αυτοί ξέρουν! Κανείς δεν τους είπε γιατί μιλούν μία τουρκική διάλεκτο, ενω παραμένουν φανατικοί ορθόδοξοι!
Κουβαλούσαν σε όλες τις μεταναστευτικές τους κινήσεις τις παραδόσεις τους και τα πιστεύω τους μεταφέροντας τα μηνύματά τους στα παιδιά τους μέσα απο τα παραμύθια και τις ιστορίες τους γύρω απο το τζάκι στα νυχτέρια τους. Πάντοτε κυνηγημένοι! Οι Τούρκοι τους κυνηγούσαν διότι επέμεναν να είναι χριστιανοί. Οι ελληνόφρονες διότι επέμεναν να μιλούν την γλώσσα τους και να την μεταδίδουν στα παιδιά τους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι γύριζαν απο μέρος σε μέρος και απο χωριό σε χωριό. λάτρευαν και λατρεύουν κάθε τι που παράγει η μάννα Γη. Υπομένουν όλες τις δυσκολίες της ζωής και πάντα εύχονται υγεία σε όλους!
Ήρθαν στην Ελλάδα γιατί έτσι πίστευαν ότι ως Έλληνες της Ανατολικής Θράκης εδω έπρεπε να έρθουν. Μαζί με όλους τους άλλους πρόσφυγες της Ανατολής. Είπαν ότι θα ησύχαζαν επιτέλους. Θα βρίσκονταν μόνο με χριστιανούς ομόθρησκους τους. ΓΕΛΑΣΤΗΚΑΝ!!!!!!!!!!!!!Καινούργιοι διωγμοί ξεκίνησαν. έπρεπε να εγκαταλείψουν εντελώς την γλώσσα τους και να πάψουν να λένε ότι είναι Γκαγκαβούζηδες. σε όλους τους άλλους πρόσφυγες επιτρέπονταν να λένε την καταγωγή τους όχι όμως στους Γκαγκαβούζηδες. Γιατί;
Θεωρούσαν τα "φωτεινά μυαλά" της νέας εθνικόφρονης τάξης της Ελλάδας ότι πρόκειται για Τούρκους που το μόνο κοινό τους με τους Έλληνες ήταν η θρησκεία.
Έτσι πορεύτηκαν για πολλές δεκαετίες. Σε πολλά χωριά έκρυψαν την γλώσσα τους. Την μιλούσαν μόνο μέσα στα σπίτια. Για να δείξουν στην εθνικόφρονη εξουσία ότι αλλάζουν έγιναν φανατικοί εθνικιστές, σήκωσαν τα λάβαρα της εθνικοφροσύνης, μέχρι τότε ξένα προς αυτούς. Είχαν μάθει να ζουν με όλους, Βούλγαρους, Τούρκους, Βλάχους, Ρώσους, Μολδαβούς, δίχως να τους ξεχωρίζουν απο τη γλώσσα. Τώρα έπρεπε να το κάνουν και το έκαναν.
Λίγοι αντιστάθηκαν και χαρακτηρίστηκαν τρίτης κατηγορίας πολίτες. τους συμπεριφέρονταν χειρότερα και απο τα "μιάσματα" τους αριστερούς όπως τους αποκαλούσαν οι εθνικόφρονες.
Σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν μέσα απο τα βιβλία απο τι συζητήσεις και απο την προσωπική έρευνα να μάθουν την ιστορία τους. Να βρουν την καταγωγή τους. Νιώθουν περήφανοι που είναι Γκαγκαβούζηδες και το δηλώνουν ανοιχτά. Κοντράρονται, διαφωνούν συζητούν και πιστεύουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τη μνήνη των προγόνων τους. Θα μπορούν να κοιτούν στα μάτια όλους τους άλλους και να λένε με περηφάνια:
ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: