Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Χρήστος Στ. Κοζαρίδης
Γεννήθηκε στο Αμμόβουνο Ορεστιάδας Έβρου το 1962 και σπούδασε στην Οδοντιατρική σχολή Θεσσαλονίκης. Προέρχεται από προσφυγική οικογένεια Θρακιωτών. Από την πλευρά του πατέρα του, Γκαγκαβούζηδες από το ΚοτζάΧιντίρ, χωριό κοντά στο Χάσκιοϊ και από τη πλευρά της μητέρα του, Μαρίας Τουφάκη από την Καράμτζα του ΟυζούνΚιοπρού.
Από το 1989 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χρυσούπολη Καβάλας, τόπο καταγωγής της συζύγου του, εκπαιδευτικού Νίκης Καραουλάνης, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον Αλέξανδρο και την Μαρία.
Γίνεται μέλος πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, ασχολείται ενεργά με τα κοινωνικά,
πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα της Επαρχίας Νέστου.
Από μικρός διαμορφώνει συνείδηση της καταγωγής του μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στα ήθη και έθιμα του χωριού του, από τους χορούς και τα τραγούδια της ιδιαίτερηςπατρίδας του.
Αυτή η ενασχόληση αποτέλεσε και το ερέθισμα να ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορία και τη διαδρομή των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης. Αρχικά με την ιστορία της Επαρχίας Νέστου για την οποία έχει εκδώσει δύο βιβλία: 1) Επαρχία Νέστου από τα ομηρικά χρόνια μέχρι το 1940, συμβολή στην τοπική ιστορία και 2) Από την Ανατολική Θράκη στην Επαρχία Νέστου, Ιστορική-Κοινωνική-Λαογραφική περιήγηση στους τόπους καταγωγής των Ανατολικοθρακιωτών προσφύγων της Επαρχίας Νέστου.
Παράλληλα έψαχνε συστηματικά σε βιβλιοθήκες και Αρχεία κρατικά και ιδιωτικά, κατέγραψε σε συνεντεύξεις διηγήσεις προσφύγων, αναζήτησε και βρήκε απογόνους με ενδιαφέρον για την καταγωγή τους. Η έρευνα αυτή κράτησε πολλά χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης αποτελεί η παρούσα έκδοση. Από μέρους του έχει θεωρηθεί η έκδοση αυτού του βιβλίου ως φόρο τιμής σε όλους τους Γκαγκαβούζηδες οι οποίοι αν και διώχτηκαν, χλευάστηκαν, υποτιμήθηκαν για την καταγωγή τους παρέμειναν όρθιοι και επέμεναν να την
τονίζουν με υπερηφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: