Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Δημοσιεύω μία απάντηση που έχω δώσει σε ένα φίλο στην ιστοσελίδα της Ορεστιάδας www. orestiada.gr
Καλησπέρα Σάκη!! Χαίρομαι που μετά απο πολύ καιρό βλέπω στην ιστοσελίδα της Ορεστιάδας κείμενο απο ένα μη Γκαγκαβούζη. Αυτό σημαίνει ότι παρά την αδράνεια που παρατηρήθηκε το τελευταιο διάστημα, υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν ενδιαφέρον για την ιστορία. Δεν γνωρίζω αν αγαπούσαν την ιππασία!! πρώτη φορά το ακούω, αν έχεις κάποια στοιχεία απο έθιμα ή ιστορικά γεγονότα θα μ' ενδιέφερε.
Δεν ξέρω για ποιούς αναφέρεσαι όταν γράφεις αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την άποψη σου! Επειδή όμως είμαι απο αυτούς που έχω γράψει πολλά κείμενα, (δεν έχω την μύγα και δεν μυγιάζομαι), για να δούμε κάποια ζητήματα απο αυτά που βάζεις!
Έχεις δίκιο, μέχρι και σήμερα υπάρχουν μόνο γκαγκαβούζικες παρέες παιδιών, λειτουργούν σαν γκέτο, όπως αναφέρεις.Δυστυχώς πέρασε στο υποσυνείδητό τους ο ρατσισμός των προηγούμενων χρόνων και η απαξία απέναντι τους απο πρωτοκλασάτους της εθνικοφροσύνης. Αν και η εθνικοφροσύνη πηγαίνει δίπλα-δίπλα με τη θρησκεία στην περίπτωση των Γκαγκαβούζηδων, όλοι αυτοί ξεχάσαν ή δεν έβλεπαν τον θρησκευτικό φανανατισμό τους παρά μόνο την γλωσσική ιδιαιτερότητα.
Ένας απο τους μεγαλύτερους βυζαντινολόγους, ο Βρυώνης, γράφει σε ένα βιβλίο του: Μόνο το 10% απο ένα πληθυσμό 2.000.000 κατοίκων της Μικράς Ασίας μιλούσαν ελληνικά πρίν το 1860. Ο Κ. Βακαλόπουλος, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της "εθνικόφρονης" ελληνικής ιστορίας και ένας απο τους μεγαλύτερους και καλύτερους ερευνητές της ιστορίας γράφει στο βιβλίο του Θρακική Έξοδος: μόνο το 2% του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης μιλούσε ελληνικά, το υπόλοιπο μιλούσε τουρκικά, βουλγαρικά, ελληνικά, πριν το 1900.
Μετά το 1900, όταν έγιναν συντονισμένες κινήσεις της εκκλησίας και των ελληνικών προξενείων στην Ανατολική Θράκη άρχισε να αντιστρέφεται το κλιμα υπέρ της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού εθνισμού. Τι έγινε όλοι αυτοί που μιλούσαν και συνέχιζαν να μιλούν τα τουρκικά στην Ελλάδα, Καραμνήδες, Λαζοί, Μικρασιάτες της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας, Ανατολικοθρακιώτες, είναι Τούρκοι και κατα λάθος ήρθαν στην Ελλάδα, λόγω της θρησκείας.
Ειδικά για τους Γκαγκαβούζηδες το Πατριαρχείο μέχρι το 1922, μοίραζε τα ιερά βιβλία στην καραμανλίδικη διάλεκτο και αυτό γιατί πίστευε ότι μόνο έτσι θα γνώριζαν και θα μάθαιναν το λόγο του Θεού.Μετά απο αυτή την μικρή περιήγηση μάλλον θα πρέπει να διακαιολογήσεις σε μεγάλο βαθμό τη στάση των σημερινών Γκαγκαβούζηδων. Για να μην αναφερθώ σε σημερινά περιστατικά κρυφού και φανερού ρατσισμού.
Ένα άλλο στοιχείο είναι και το εξής: Οι Γκαγκαβούζηδες είχαν την ατυχία μετά την Έξοδο απο την Ανατολική Θράκη να παραμείνουν κοντά στα σύνορα διότι πίστευαν ότι θα επέστρεφαν και πάλι στα χωριά τους. Τον ίδιο πόθο είχαν όλοι οι πρόσφυγες. Έτσι δέχτηκαν πιέσεις πιό έντονες απο ότι οι υπόλοιποι στα μέρη τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τέλος ένα ερώτημα ίσως ρητορικό αλλά στην ουσία του αληθινό:Γιατί να κάνουμε μόνο εμείς βήματα προσέγγισης και όχι αυτοί που μας κατακρίνουν ή μας ρωτούν για τη στάση απομόνωσης. Άρα υπάρχει ένα θέμα: Απομόνωση!! κάποιος την επιβάλλει!!! ποιός; την απάντηση την έδωσες μόνο σου!
Τι πρέπει να γίνει; πολλά μα πριν απο όλα πρώτα κάτι θα πρέπει να γίνει απο την πλειοψηφία που έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι!! να δεχτεί την γλωσσική εταιρότητα κάποιων συμπολιτών της και να τους θεωρήσει ισότιμους. Μόνο τότε θα αρχίσει να σπάει ο πάγος και να λιώνουν οι αναστολές.
Με εκτίμηση
Ο Γκαγκαβούζης
Υ.Γ. Ο διάλογος πάντα βοηθά σε ορισμένες περιπτώσεις οι αιχμηρές γωνίες οξυμένων προβλημάτων μα γίνονται καμπύλες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης

1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

Το πανεπιστημιακό προσωπικό είναι σε μόνιμη κατάσταση διαμαρτυρίας, ενώ αν μιλήσουμε για διαχειριστικά ζητήματα θα πρέπει να γράψουμε τόμους, οι φοιτητές το ίδιο, πληρώνουν τα κακώς κείμενα, απ την άλλη πλευρά οι πολιτικοί δείχνουν να μην μπορούν να αντιληφθούν την πανεπιστημιακή πραγματικότητα.
περισσότερα
http://neoinileias.blogspot.com/