Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Οι Γκαγκαβουζηδες της Οινοης στο Σ.Ε.Φ.

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού που διοργανώθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, ολοκληρώθηκαν τηνΚυριακή το βράδυ με την παρουσιαση χορευτικών συγκροτημάτων απο τη Θράκη. Την τελετή λήξης άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Οινόης με το χορευτικό συγκρότημα ενηλίκων. Χόρεψαν και τραγούδησαν γκαγκαβούζικους σκοπούς και τραγούδια ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!!. Πιστεύω πως ήταν σταθμός στην ιστορία των Γκαγκαβούζηδων αυτή η παράσταση. Πρώτον διότι στην Αθήνα για πρώτη φορά είδαν από κοντά εμας τους παρεξηγημένους απ' όλες τις πλευρές θρακιώταρους!!! Είδαν και μπορεί να συνειδητοποίησαν (άλλοι σε μεγάλο βαθμό, άλλοι σε μικρότερο) την ποικιλία που διαθέτει η Θράκη σε χορούς, γλώσσα, έθιμα και παραδόσεις. Πιστεύω πως πολλοί από τους θεατές θα πρέπει να κατάλαβαν πως η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!!!! ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΟΤΕ ΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ!!!! ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΑΤΣΑ ΜΑΣ!!!! ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!!
Έγινε το πρωτο οργανωμένο βήμα!! Πιστεύω πως όλοι όσοι αγαπούν και ενδιαφέροται για τους Γκαγκαβούζηδες θα πρέπει να καθήσουν γύρω απο ένα τραπέζι και να θέσουν τους επόμενους στόχους!!!
-Ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών των Γκαγκαβούζηδων!
-Προβολή εθίμων και χορών σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες!
-Καταγραφή των εθίμων και της ιστορίας από κάθε γκαγκαβούζικο χωριό και οργανωμένη προβολή μέσω ενός συντονιστικού οργάνου! Η ΕΝΩΣΗ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΩΝ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!! ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ!!!
Τα επόμενα βήματα που έχουμε μπροστά μας είναι:
- Αρχές Απριλίου, πιθανόν στις 8, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα CD με γκαγκαβούζικα τραγούδια στην Θεσσαλονίκη. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης επίπονης καταγραφής τραγουδιών από Γκαγκαβούζηδες και φίλους της παράδοσης. ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!!!!!!
- Όσοι θέλουν να δούν βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορούν να τις δουν στο Facebook στην ομάδα της Ανω Οινόης-Κρασοχώρι: http://www.facebook.com/profile.php?id=1288998273&ref=mf
Τέλος να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθαν στην εκδήλωση και μας παρακολούθησαν και τους υποσχόμαστε πως θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις στο μέλλον!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: