Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

Ταξίδι στην Γκαγκαουζία της Μολδαβίας

Καλημέρα φίλοι από την Ορεστιάδα και ιδιαίτερα στους Γκαγκαβούζηδες!!!!
Την Κυριακή το βράδυ επέστρεψε από την Γκαγκαουζία της Μολδαβίας μια αποστολή Γκαγκαβούζηδων. Σκοπός τους ήταν η συμμετοχή τους σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κομράτ- πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας- ο εκχριστιανισμός των Γκαγκαβούζηδων. Στο συνέδριο μίλησαν οι: Κοζαρίδης Χρήστος με θέμα- η εξάπλωση του χριστιανισμού στην περιοχή της Δοβρουτσάς και οι Γκαγκαβούζηδες και ο Αλέξης Παρτινούδης με θέμα τον λαικό πολιτισμό των Γκαγκαβούζηδων και η επίδραση της εκκλησίας και του χριστιανισμού στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης στο συνέδριο μίλησε ο Φώτης Δόμπας ως Γκαγκαβούζης απο την Ελλάδα και ο οποίος με την ομιλία του προκάλεσε αίσθηση ανάμεσα στους συνέδρους για τη ζωντάνια και την επιχειρηματολογία του ως προς την φυλετική καταγωγή μας.
Η φιλοξενία τους ήταν άριστη και εντυπωσιακή. Παρά την φτώχεια τους έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μας ευχαριστήσουν.
Επίσης στην αποστολή συμμετείχαν και οι: Ζηκίδης Παναγιώτης, ο οποίος με την γκάϊντα τους ξεσήκωνε σε χορό, ο Ιωαννίδης Γιώργος, ο Φώτης Πόντικας και ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλο από την Θυρέα.
Η ομάδα ξεκίνησε την Τετάρτη το πρωί και γύρισε Κυριακή ξημερώματα αφού πρώτα έκανε στάση σε ένα ελληνικό χωριό της Ρουμανίας το Izvoarelle κοντά στην Κωνστάντσα όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του χωριού, πρόσφυγες από τις Σαράντα Εκκλησιές τον 18ο αιώνα. Μιλούν ακόμη την θρακιώτικη διάλεκτο των Σαράντα Εκκλησιών και το μόνο που θέλουν από μας είναι να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν και να διατηρήσουν την παράδοσή τους.
Αυτά για σήμερα θα έχουμε και συνέχεια..............
Χρήστος Κοζαρίδης

1 σχόλιο:

κωστας είπε...

Αντε βρε Χρηστο περιμενουμε εναγωνιως πληροφοριες σχολια,φωτογραφιες,απο την γκαγκαουζια...Με το βιβλιο τι γινεται?Εχει εκδοθει η οχι ακομη?Κωστας