Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Πρώτα σχόλια για την ψηφοφορία, η οποία συνεχίζεται..

Καλημέρα!! Για μεγάλο χρονικό διάστημα, 10 ημερών, είχα πρόβλημα με τον υπολογιστή μου με αποτέλεσμα να μην έχω την δυνατότητα ούτε να δω το ιστολόγιό μου και επομένως να σχολιάσω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έληξε στις 31/1/2009. Η ψηφοφορία συνεχίζεται για ένα και μοναδικό λόγο: Δεν επιδιώκω τίποτα άλλο παρά μόνο μία συνεχή επαφή με όσους ενδιαφέρονται για τους Γκαγκαβούζηδες.
Ψήφισαν 42 άτομα από τα οποία τα 26 θεωρούν πως οι Γκαγκαβούζηδες είναι Θρακικό φύλο, 2 πιστεύουν πως είναι Καραμανλήδες, 12 πως είναι τουρκικό φύλο και 2 κάτι άλλο;. Είναι σημαντικό πως κάποιοι από τους επισκέπτες του ιστολογίου τόλμησαν να εκφράσουν την άποψή τους έστω και μέσα από την ψηφοφορία. Αυτό όμως που με στεναχωρεί είναι πως ενώ εκφράζουν άποψη δεν την αποτυπώνουν άσχετα αν αυτή συμφωνεί με τις δικές μου απόψεις όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τα άρθρα μου. Θεωρώ έτσι και αλλιώς όσους συμμετέχουν είτε με μία απλή επίσκεψη στο ιστολόγιο είτε με την συμμετοχή τους στην ψηφοφορία ως άμεσα ενδιαφερόμενους και συμμετέχοντες στην ανάδειξη των στοιχείων πολιτιστικών και κοινωνικών των Γκαγκαβούζηδων.
Μένει να σχολιαστεί η θέση πως οι Γκαγκαβούζηδες είναι τουρκικό φύλο, όπως ψήφησαν οι φίλοι επισκέπτες. Ενδιαφέρουσα θέση δίχως όμως να τεκμηριώνεται!!!! Θα τόθελα πάρα πολύ ένας από όλους να την εκφράσει για να δω και εγώ σε ποιά ιστορικά στοιχεία στηρίζεται. Αν το μόνο τους στοιχείο είναι η γλώσσα τους τότε θα πρέπει να ψαχτούμε στην Ελλάδα για την καταγωγή του 80% και πλέον του ελληνικού πληθυσμού, ο οποίος ως μητρική γλώσσα έχει διαφορετική από την επίσημη ελληνική!!!! Η γλώσσα από μόνη της δεν αποτελεί χαρακτηριστικό καταγωγής σε ένα λαό ή ακόμη και σε ένα "Έθνος", απλά συμβάλει στην κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ενός λαού.
Για την άποψη περί Καραμανλήδων δεν την σχολιάζω διότι αυτό το θέμα έχει λυθεί και από την πλευρά των Καραμανλήδων, οι οποίοι ποτέ τους δεν έχουν μιλήσει για συγγενείς τους στα Βαλκάνια κατά την οθωμανική περίοδο, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν κοινά πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία εκτός από την γλώσσα και την κοινή θρησκευτική πίστη. Ακόμη και οι ίδιοι οι Γκαγκαβούζηδες δεν αισθάνονται πως έχουν έρθει από την Καππαδοκία οι πρόγονοί τους. Περισσότερο αισθάνονται Θρακιώτες και ιδιαίτερα της Βόρειας Θράκης.
Με εντυπωσίασε το γεγονός πως εκφράστηκε άποψη πως είναι κάτι άλλο!!! Τί όμως; πολύ θα ήθελα να την ακούσω ή να την διαβάσω!!!!
Τέλος, όταν αποφάσισα να δημιουργήσω το ιστολόγιο για τους Γκαγκαβούζηδες, στόχος μου ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος συζήτησης, καταγραφής απόψεων, διαλόγου και αναζήτησης. Η αποδοχή του ιστολογίου από τους εκατοντάδες μέχρι σήμερα που το επισκέφτηκαν μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω να εκθέτω τις απόψεις μου σε δημόσιο διάλογο με όλους εσάς.
Σύντομα πιστεύω πως θα μπορούμε να συζητάμε στη βάση ενός βιβλίου όπου αναλύονται όλες οι απόψεις περί Γκαγκαβούζηδων όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην πορεία του χρόνου από ειδικούς και μη ειδικούς. Επειδή πολλοί από σας με ρωτούν τι γίνεται με το βιβλίο, βρισκόμαστε στις τελευταίες πινελιές. Καθυστέρησα διότι οι χάρτες αποτελούσαν το πιο δύσκολο μέρος, μέσα από αυτούς ήθελα με ακρίβεια να καταγραφεί η πορεία τους και συνάμα να γίνει κατανοητή από κάθε ενδιαφερόμενο.
ΕΙΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ!!!!!!!!!!!

2 σχόλια:

kostas Z. είπε...

Αγαπητε Χρηστο επιτελους.Ειχα αρχισει να ανησυχω για την απουσια σου.Πιστευω ακραδαντα,οτι ειμαστε θρακικο φιλο κι οτι ανεκαθεν ο τοπος κατοικιας των Γκαγκαβουζηδων,ηταν ο χωρος που ξεκιναει απο τα βορεια του Μπουργκαζ(Πυργος),δυτικα μεχρι το πλοβντιβ(φιλιππουπολη) κι νοτια εφθανε μεχρι τα μεσα περιπου του νομου Εβρου κι βασικα απ την πλευρα της Ανατ.Θρακης(σημερα Τουρκιας).Αυτο το ξερω απ τις διηγησεις της γιαγιας μου,η οποια μου διηγοταν συχνα τις περιπλανησεις τους σε Βουλγαρια,Τουρκια κι τελικα στα δυτικα του Εβρου οπου κι εγκατασταθηκαν οριστικα(Θουριο).Μου ανεφερε χαρακτηριστικα οτι΄΄απ τις αρχες του 19ου αιωνα(μετα το 1800),οι γονεις της, ελεγαν για τις περιπλανησεις που τους επιβαλλοταν ενεκα του οτι ηταν χριστιανοι κι οτι κι η ιδια,ειχε περιπλανηθει(ειχε γεννηθει καπου στο 1890),απο τις συνεχεις εξεγερσεις,Τουρκων-Βουλγαρων και τις συνεχεις μετακινησεις πληθυσμων για να γλυτωσουν τη σφαγη...Θυμαμαι μεχρι τωρα τις αφηγησεις της,για το χωριο τους απεναντι στην Τουρκια,(λεγοταν Ασλανκιοι-λεονταρι...) ειναι ακριβως απεναντι απο το σημερινο χωριο μας το Θουριο,τη φυγη τους στα μερη τα βουλγαρικα,οπου κι εμεινε ενα κομματι της οικογενειας κι το οποιο υπαρχει μεχρι τωρα...(μπορεσε κι το επισκεφθηκε ο συγχωρεμενος πια πατερας μου),δεν ειμαι σιγουρος για το ονομα της περιοχης,νομιζω Χασκοβο η κατι τετοιο...Περιμενω Χρηστο,το βιβλιο σου,ωστε να τεκμηριωθει η ιστορικη αληθεια,για την οποια ειμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ,οτι οι ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ειναι ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ κι μαλιστα,προερχονται κι ζουν στην ιδια περιοχη απ τα βαθη των αιωνων...Να εισαι παντα καλα.
ΖΗΛΙΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Κώστα Καλημέρα!! Μην ανησυχείς για μένα είμαι γκαγκαβούζικο κεφάλι και δεν χάνομαι εύκολα ούτε αλλάζω!!!!Αντέχω σε όλα όσα μπορούν να μου συμβούν και οσες πιέσεις κιαν δεχτώ!!!
Έμαθα πως ειχες ανεβει Έβρο!! είναι αλήθεια; Πως και δεν τηλεφωνηθήκαμε να βρεθούμε!! Ο πατέρας σου πήγε στα χωριά του Χάσκοβο όπου ακόμη υπάρχουν Έλληνες Γκαγκαβούζηδες.
τα ξαναλέμε