Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Η σημαία των Γκαγκαβούζηδων

Καλημέρα!! Μην απορείτε βλέποντας τη σημαία αριστερά στο ιστολόγιό μου!! Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά και ούτε αποτελεί εκδήλωση μειονοτικών επιδιώξεων. Σύμφωνα με τον ιστορικό Αθανάσιο Μάνωφ αυτή ήταν η σημαία των Γκαγκαβούζηδων έτσι όπως του την περιγράψανε γέροντες στη Δοβρουτσά.
Ο Αθανάσιος Μάνωφ ήταν ελληνικής καταγωγής απο τη Βάρνα, ο οποίος αναγκάστηκε (;) να πολιτογραφηθεί Βούλγαρος. Ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία στον τομέα της γεωγραφίας και τοπογραφίας. Οι συχνές του μετακινήσεις και η συνεχής του παρουσία στην ύπαιθρο λόγω επαγγέλματος τον έφερε σε επαφή με τους κατοίκους της. Ανάμεσα σ΄αυτούς που γνώρισε ήταν οι Γκαγκαβούζηδες της Δοβρουτσάς με τους οποίους ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση λόγω της κοινής ελληνικής τους καταγωγής. Συζητώντας μαζί τους κατέγραψε τα ήθη και έθιμά τους, τον πολιτισμό τους και τα όνειρά τους. Έτσι σε μία αποστροφή της κουβέντας τους οι γέροντες του είπαν πως κάποια μέρα θα κυματίσει στο λόφο της Καβάρνας η σημαία των Γκαγκαβούζηδων.
Η περιγραφή της σημαίας στον Αθανάσιο Μάνωφ αποτυπώθηκε απο μένα για να έχουμε μία πρώτη εικόνα της εποχής. Ο πετεινός συμβολίζει τη δύναμη και την κυριαρχία στο χώρο του. Τα κάρβουνα στα πόδια του πετεινού συμβολίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, η οποία είχε να κάνει με την παραγωγή ξυλοκάρβουνων. Κυρίως ήταν ξυλοκόποι και γεωργοί, δούλευαν σε τσιφλίκια ή φέουδα στα πιό παλιά χρόνια. Το πορφυρούν χρώμα της σημαίας είναι υπενθύμιση της βυζαντινής τους καταγωγής ή της άμεσης εξάρτησης απο το Πατριαρχείο λόγω της κοινής θρησκευτικής πίστης. Φανατικοί ορθόδοξοι χριστιανοί, αντιστάθηκαν στις πιέσεις να ενταχθούν στη βουλγαρική εκκλησία.
Οποσδήποτε στον καθένα εύλογα θα δημιουργηθεί το ερώτημα: Γιατί μπαίνει τώρα η σημαία και τι σκοπούς εξυπηρετεί; ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΡΙΟΙ!!! Δεν έχω καμία διάθεση ούτε έχω πονηρούς σκοπούς!!! Απλά την καταγράφω ως ιστορικό τεκμήριο για όσους ακόμη αμφισβητούν την καταγωγή μας και την προέλευσή μας!!! Την ιστορία πρέπει να την διαβάζουμε όπως αυτή εμφανίζεται μπροστά μας, ψάχνοντας και συνδέοντας τις ψηφίδες της, δίχως σκοπιμότητες. Όσοι επιχείρησαν να συνδέσουν κάποια ιστορικά δεδομένα με άλλους σκοπούς χάσανε και εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης.
Αυτά για σήμερα!!! Αύριο τα νεώτερα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: