Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008

Ταξιδι στη Γκαγκαουζία

Πέμπτη μέρα
Η μέρα αυτή ήταν η πιο δύσκολη αλλά με πολλές εκπλήξεις!!! ξεκινήσαμε το πρωί για το εθνολογικό μουσείο των Γκαγκαβούζηδων της Μολδαβίας στο χωριό Μπελσαμά. Εκεί μας περίμενε η υπεύθυνη του μουσείου κ. Καρατσομπάν η οποία και θα μας έκανε ξενάγηση στο χώρο. Το μουσείο είχε ιδρυθεί από τον αδελφό τους, ο οποίος βρίσκονταν εκείνο το καιρό στην Τουρκία. Πράγματι στο μουσείο είχαν συγκεντρωθεί πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγροτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή τους. Σε τίποτα δεν διέφεραν με τα δικά μας λαογραφικά μουσεία εκτός από τα ιστορικά κείμενα.
Σε αυτά γίνεται μία προσπάθεια να αποδειχτεί η τουρανική καταγωγή των Γκαγκαβούζηδων και η προέλευσή τους απο τα βάθη της Ασίας-Μογγολία. Στις ερωτήσεις μου δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν πως βρέθηκαν στα Βαλκάνια και όχι στη Μικρά Ασία ή στην Αραβία όπου βρέθηκαν οι "πρόγονοι" τους, όπως λένε.
Ενώ είχαν βιβλία με καραμανλίδικη γραφή δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως βρέθηκαν στα χέρια τους και γιατί τα χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους. Το εντυπωσιακό ήταν πως είχαν μία φωτογραφία από το Αλατζά-μοναστήρι της Βάρνας του 4ου-5ου αιώνα γαι το οποίο αναφέρουν πως ήταν στην επικράτεια των γκαγκαβούζικων χωριών και απο την άλλη σε άλλα κείμενα έγραφαν πως έφτασαν στα Βαλκάνια τον 11ο αιώνα.
Υπάρχει μία σύγχυση ως προς την καταγωγή τους που δεν μπορούν να την ξεκαθαρίσουν. Πρωτίστως φταίνε οι ιστορικοί τους, οι οποίοι ενταγμένοι στην σοβιετική σχολή ιστορίας αποδέχτηκαν την τουρανική καταγωγή. Σκοπός της ήταν να τους απομακρύνουν απο το βυζαντινό και βαλκάνιο χριστιανικό υπόβαθρό τους. Μάταιοι οι κόποι τους!!! Δεν μπορούν να ξεριζώσουν απο το υποσυνείδητο των Γκαγκαβούζηδων την βαλκανική και θρακιώτικη καταγωγή τους.
"Εμείς είμαστε ΡΩΜΙΟΙ", μας είπαν στο Βουλκανέστι, πόλη γκαγκαβούζικη με 12.000 πληθυσμό, Γκαγκαβούζηδες που βρήκαμε σε ένα βενζινάδικο στην είσοδο της πόλης. Δίχως να μπορούν να εξηγήσουν γιατί επέμεναν να λέγονται ΡΩΜΙΟΙ.
Η υπεύθυνη του μουσείου δέχτηκε να αναρτηθούν στο ιστορικό τμήμα οι απόψεις μας για την καταγωγή των Γκαγκαβούζηδων, οπότε θα μπορούν οι επισκέπτες να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Ταυτόχρονα στο μουσείο ήρθε ένα χορευτικό συγκρότημα γερόντων του χωριού, οι οποίοι ετοιμάζονταν να πάνε στο πανηγύρι της Αβντάρμα-γκαγκαούζικο χωριό. Μας τραγούδησαν και μας έδειξαν τους χορούς τους. Η έκπληξή μας μεγάλωσε όταν μας είπαν πως είχαν πολλά χρόνια να ακούσουν γκάϊντα στο χωριό τους. Όταν ο Παναγιώτης Ζηκίδης και ο Αλέξης Παρτινούδης τους έπαιξαν με γκάϊντα και θρακιώτικη λύρα γκαγκαβούζικα τραγούδια ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ. Χόρεψαν με την ψυχή τους στα βήματα του Γιώργου Ιωαννίδη. Μέσα σε λίγα λεπτά όλοι γίναμε ένας κύκλος χορού.
Στο τέλος όλοι αναρωτιώμασταν; Μα είναι δυνατόν να θέλουν να τους πείσουν και να μας πείσουν πως είμαστε τουρκικό φύλο; Όταν οι χοροί μας είναι καθαρά θρακιώτικοι; Όταν ο ρυθμός της μουσικής, τα βήματα και τα τραγούδια μας είναι ταυτόσημα με αυτά της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης; Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι!!
Μας παρακαλούσαν να πάμε και εμεις στο πανηγύρι του χωριού όπου θα ήταν συγκεντρωμένοι Γκαγκαβούζηδες από 7 χωριά όπως λέγανε. Δεν τους ακολουθήσαμε διότι το πρόγραμμα μας ήταν να πάμε στο πανηγύρι του Τσαντίρ-Λούγκα. Ίσως να κάναμε λάθος. Ελπίζω πως θα ξαναβρεθούμε στα ίδια μέρη και θα παραβρεθούμε στο πανηγύρι της Αβντάρμα.
Νάστε όλοι καλά!!! Γκαγκαβούζηδες της Ελλάδας και της Μολδαβίας!!!
ΓΙΑΣΑΣΙΝ ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΛΑΡ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: