Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Ταξιδι στη Γκαγκαουζια

Τέταρτη Μέρα
Από το πρωί ξεκίνησε το συνέδριο με θέμα: "Ο εκχριστιανισμός των Γκαγκαούζηδων, πότε και από ποιούς πραγματοποιήθηκε". Ανάμεσα στους ομιλιτές που ήταν πάνω απο 30 μίλησαν εκτός από μένα και οι: Αλέξης Παρτινούδης και Φώτης Δόμπας. Η παρουσία μας και οι ομιλίες μας έκαναν αίσθηση και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων.
Σε κάθε διάλειμμα γύρω μας δημιουργούνταν ένα πηγαδάκι συζητήσεων και αναλύσεων ως προς τα θέματα που αναπτύξαμε και για περισσότερες διευκρινίσεις. είναι δε χαρακτηριστικό πως ένας από τους συνέδρους Γκαγκαούζος της Μολδαβίας και υπέρμαχος της θεωρίας πως είμαστε τουρανικό και κατά επέκταση τουρκικό φύλο, αναθεώρησε τις απόψεις του. Ήταν δε διατεθημένος όταν αποκρυσταλώσει την άποψή του να σταθεί στο πλευρό μας ως προς την καταγωγή.
Οι οργανωτές του συνεδρίου έμειναν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι απο την παρουσία μας διότι όπως έλεγαν σε διάφορα πηγαδάκια εμείς έχουμε την πιό ξεκάθαρη και αποκρυσταλλωμένη άποψη ως προς την καταγωγή μας αλλά και για την πορεία των Γκαγκαβούζηδων μέσα στο χρόνο. Βάλαμε ένα λιθαράκι για την μεγαλύτερη και καλύτερη προσέγγιση μεταξύ μας.
Η υπόλοιπη μέρα πέρασε σε τραπεζώματα και σε συζητήσεις μεταξύ των συνέδρων ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: